Recepty do jedného hrnca – 1.časť

 

 

Keď nemáme chladničku…

 

Jedlá, pri ktorých sa zašpiní len jeden hrniec, prípadne jedna krájacia doska a nôž, sú moje obľúbené pri varení (a umývaní) v prírode, ale aj doma. Takéto jedlá majú zvyčajne  veľmi krátku dobu prípravy, čo ešte zvyšuje ich atraktívnosť, a to nie len pre kuchárov, ale aj pre vyhladovaných stravníkov. V nasledujúcich receptoch sú použité iba potraviny, ktoré nemusia byť nutne skladované v chladničke.

 
 

Zemiakový paprikáš

zemiaky, cibuľa, olej, cesnak, paradajkový pretlak, červená paprika, rasca, soľ, zelená paprika, konzerva fazule

Umyté očistené zemiaky pokrájať na kocky. Nadrobno pokrájanú  cibuľu opražiť v hrnci na oleji, pridať zemiaky, soľ, papriku, rascu, prelisovaný cesnak a pretlak. Všetko premiešať a pražiť asi 10 minút. Podliať vodou a dusiť kým nebudú zemiaky mäkké. Do hotového jedla nakrájame na tenké polkoliečka zelenú papriku a vsypeme konzervu fazule. Môžeme ozdobiť kolieskami surovej cibule. Podávame s chlebom.

 

 
 

Lečo inak

7dcl leča, konzerva fazule(najlepšie tmavej, ale neuškodí ak bude iná), sáčok sójových kociek, kocka bujónu

Sojové kocky uvaríme s bujónom. Pridáme lečo a fazuľu z konzervy. Podávame s pečivom.

 
 

Rizoto

biela ryža, cibuľa, kocka bujónu, soľ, konzerva tmavej fazule, konzerva kukurice, konzerva hrášku, mrkva, olej

Na oleji opražiť posekanú cibuľu, pridať namočenú ryžu s vodou, bujón, soľ a postrúhanú príp. nadrobno nakrájanú mrkvu. Po dovarení pridať zeleninu z konzervy, prípadne hocakú inú dostupnú zeleninu či bylinu podľa chuti.

 
 

Šošovicové vretená

vretená, 7dcl leča, soľ,  konzerva šošovice, soľ, čierne korenie/kari korenie

V osolenej vode uvaríme vretená. Zmiešame s lečom a šošovicou. Dosolíme, dokoreníme. Ak máme, pridáme petržlenovú vňať alebo púpavové listy.

 
 

Mexické zemiaky

zemiaky, soľ, bobkový list, cesnak, konzerva : tmavá fazuľa + kukurica v pikantnej omáčke, napr. Bonduelle Mexicana, čerstvá zelenina a / alebo chlieb

Pokrájané zemiaky uvariť v malom množstve osolenej vody spolu s bobkovým listom. Zemiaky zliať a primiešať konzervu a prelisovaný cesnak. Podávame s paradajkovým alebo iným zeleninovým šalátom a/alebo s chlebom.

 
 

Cestoviny na sladko

hocaké cestoviny (najlepšie sú asi vrtuľky), olej, doma pripravený mletý mak s cukrom alebo mleté orechy s cukrom

Cestoviny uvaríme, polejeme olejom (ak máme, nahradíme maslom – je to určite lepšie) a posypeme sladkou zmesou. Mak je dobré spotrebovať čo najskôr, aby nezhorkol. 

 

 

Dá sa povedať, že milujem sáčkové polievky…tak asi tri krát za rok. Rada do nich kadečo pridávam a čakám, čo z toho vznikne.  Dá sa tak vytvoriť ako-tak nutrične hodnotné a celkom sýte jedlo.

 
 

Sáčková polievka – hubová /zemiaková

hubová polievka v prášku, zemiaky, konzerva zeleného hrachu, cesnak, soľ (ak treba)

Uvariť polievku podľa návodu. Hneď ako voda začne vrieť, pridať na kocky nakrájané zemiaky. Tesne pred dovarením pridať cesnak.  Po dovarení vmiešať hrášok.

 
 

Sáčková polievka – gulášová

gulášová polievka v prášku, zemiaky, zelená a/alebo červená paprika, konzerva fazule

Uvariť polievku podľa návodu. Hneď ako voda začne vrieť, pridať na kocky nakrájané zemiaky. Po dovarení pridať na drobno nakrájanú papriku a fazuľu.

 
 

Sáčková polievka – slepačia / francúzska

slepačia polievka v prášku, závarkové (minútové) cestoviny, nahrubo postrúhaná mrkva

Uvariť polievku podľa návodu. Pár minút pred dovarením pridať mrkvu, tesne pred dovarením cestoviny.

 

 

 

Autor: tikaka

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *