Keď nemáme chladničku…
Jedlá, pri ktorých sa zašpiní len jeden hrniec, prípadne jedna krájacia doska a nôž, sú moje obľúbené pri varení (a umývaní) v prírode, ale aj doma. Takéto jedlá majú zvyčajne veľmi krátku dobu prípravy, čo ešte zvyšuje ich atraktívnosť, a to nie len pre kuchárov, ale aj pre vyhladovaných stravníkov. V nasledujúcich receptoch sú použité iba potraviny, ktoré nemusia byť nutne skladované v chladničke.
Zemiakový paprikáš
zemiaky, cibuľa, olej, cesnak, paradajkový pretlak, červená paprika, rasca, soľ, zelená paprika, konzerva fazule
Umyté očistené zemiaky pokrájať na kocky. Nadrobno pokrájanú cibuľu opražiť v hrnci na oleji, pridať zemiaky, soľ, papriku, rascu, prelisovaný cesnak a pretlak. Všetko premiešať a pražiť asi 10 minút. Podliať vodou a dusiť kým nebudú zemiaky mäkké. Do hotového jedla nakrájame na tenké polkoliečka zelenú papriku a vsypeme konzervu fazule. Môžeme ozdobiť kolieskami surovej cibule. Podávame s chlebom.
Lečo inak
7dcl leča, konzerva fazule(najlepšie tmavej, ale neuškodí ak bude iná), sáčok sójových kociek, kocka bujónu
Sojové kocky uvaríme s bujónom. Pridáme lečo a fazuľu z konzervy. Podávame s pečivom.
Rizoto
biela ryža, cibuľa, kocka bujónu, soľ, konzerva tmavej fazule, konzerva kukurice, konzerva hrášku, mrkva, olej
Na oleji opražiť posekanú cibuľu, pridať namočenú ryžu s vodou, bujón, soľ a postrúhanú príp. nadrobno nakrájanú mrkvu. Po dovarení pridať zeleninu z konzervy, prípadne hocakú inú dostupnú zeleninu či bylinu podľa chuti.
Šošovicové vretená
vretená, 7dcl leča, soľ, konzerva šošovice, soľ, čierne korenie/kari korenie
V osolenej vode uvaríme vretená. Zmiešame s lečom a šošovicou. Dosolíme, dokoreníme. Ak máme, pridáme petržlenovú vňať alebo púpavové listy.
Mexické zemiaky
zemiaky, soľ, bobkový list, cesnak, konzerva : tmavá fazuľa + kukurica v pikantnej omáčke, napr. Bonduelle Mexicana, čerstvá zelenina a / alebo chlieb
Pokrájané zemiaky uvariť v malom množstve osolenej vody spolu s bobkovým listom. Zemiaky zliať a primiešať konzervu a prelisovaný cesnak. Podávame s paradajkovým alebo iným zeleninovým šalátom a/alebo s chlebom.
Cestoviny na sladko
hocaké cestoviny (najlepšie sú asi vrtuľky), olej, doma pripravený mletý mak s cukrom alebo mleté orechy s cukrom
Cestoviny uvaríme, polejeme olejom (ak máme, nahradíme maslom – je to určite lepšie) a posypeme sladkou zmesou. Mak je dobré spotrebovať čo najskôr, aby nezhorkol.
Dá sa povedať, že milujem sáčkové polievky…tak asi tri krát za rok. Rada do nich kadečo pridávam a čakám, čo z toho vznikne. Dá sa tak vytvoriť ako-tak nutrične hodnotné a celkom sýte jedlo.
Sáčková polievka – hubová /zemiaková
hubová polievka v prášku, zemiaky, konzerva zeleného hrachu, cesnak, soľ (ak treba)
Uvariť polievku podľa návodu. Hneď ako voda začne vrieť, pridať na kocky nakrájané zemiaky. Tesne pred dovarením pridať cesnak. Po dovarení vmiešať hrášok.
Sáčková polievka – gulášová
gulášová polievka v prášku, zemiaky, zelená a/alebo červená paprika, konzerva fazule
Uvariť polievku podľa návodu. Hneď ako voda začne vrieť, pridať na kocky nakrájané zemiaky. Po dovarení pridať na drobno nakrájanú papriku a fazuľu.
Sáčková polievka – slepačia / francúzska
slepačia polievka v prášku, závarkové (minútové) cestoviny, nahrubo postrúhaná mrkva
Uvariť polievku podľa návodu. Pár minút pred dovarením pridať mrkvu, tesne pred dovarením cestoviny.
Autor: tikaka