Recepty do jedného hrnca – 2.časť

 

 

Keď nemáme chladničku, ale obchod je blízko…

 

prvej časti sme si predstavili niekoľko jednoduchých receptov jedál, pri ktorých nepotrebujeme potraviny vyžadujúce uskladnenie v chlade. Mnohí z nás však určite zavše dostanú chuť na niečo syrové, maslové, smotanové či vajcové. Ak nie sme v divočine, ďaleko od civilizácie (obchodov), je ľahké uspokojiť všetky chute aj pri absencii chladničky. Treba však dávať pozor, najmä v lete, a spotrebovať všetky “kazivé“ výrobky čo najskôr. Inak by sme si mohli zbytočne privodiť tráviace ťažkosti.
 

Aj keď – videla som ako jeden pán takmer 2 týždne nosil v ruksaku údený tofu syr. Výrobok s ním precestoval hodiny v rozpálenom autobuse, ponosil sa po skalách Čiernej hory, niekoľko dní ležal v stane na táborisku bez tieňa, a milý pán si ho dal po ceste späť na Slovensko ako chutnú desiatu so srbským chlebíkom. Nič mu z toho nebolo, ale ja si to budem pamätať navždy.

 

 

Tuniakový šalát

zelenina (osvedčená je čínska kapusta a paradajky, ale môže byť aj iná), konzerva tuniaka, konzerva bielej fazule, jogurt / tatárska / kyslá smotana, soľ, (vajce)

K nakrájanej zelenine pridáme tuniaka a fazuľu. Tesne pred podávaním premiešame s jogurtom a soľou. Kto chce, pridá posekané vajce uvarené na tvrdo.

 
 

Karičočka

cibuľa, cesnak, olej, soľ,  kari korenie, bobkový list, čierne korenie celé, šošovica, zemiaky, sladká smotana

Na oleji speníme nasekanú cibuľu a cesnak pokrájaný na plátky. Pridáme kari a na kocky pokrájané zemiaky. Opečieme, pridáme namočenú šošovicu, bobkový list a korenie. Zalejeme vodou a varíme do mäkka. Takmer všetka voda by mala byť vyvarená. Kto chce, pridá 5-10 minút pred dovarením sladkú smotanu. Solíme na koniec po odstavení.
 

 

 

Hríbová polievka

hríby ktoré sme našli na prechádzke lesom, veľká cibuľa, zemiaky, 1l acidka / kefíru / zákysu / cmaru (toto množstvo je pre asi 3 dospelých), 1 vajce na osobu, olej, soľ, rasca, mleté čierne korenie, ocot

Nakrájame cibuľu aj hríby nadrobno a dáme ich smažiť na olej. Pridáme na kocky pokrájané zemiaky, chvíľu opekáme a potom zalejeme vodou. Vody dáme len toľko, aby boli zemiaky zakryté. Pridáme rascu a počkáme až všetko začne vrieť. Potom vlejeme celé acidko. Ak je polievka veľmi hustá, môžeme pridať vodu. Čakáme, kým budú zemiaky mäkké. Zatiaľ si v poháriku rozšľaháme vajíčka. Keď sú zemiaky hotové, vlejeme vajcia do zmesi a miešame, kým sa vajíčka neuvaria. Odstavíme, osolíme a okoreníme. Pridáme ocot. Mala by vzniknúť hustá, sýta, voňavá polievka.

 


 

Cestovinový šalát

cestoviny (vrtule, turbančeky), hocaká zelenina napr. nastrúhaná mrkva, konzerva kukurice, paradajka;  hocaké fazule či iné strukoviny; olej alebo maslo, syr, soľ, bazalka, tymian, mleté čierne korenie, (vajce)

Cestoviny uvariť v osolenej vode, prepláchnuť vlažnou vodou a omastiť. Pridať zeleninu, strukoviny a nahrubo strúhaný syr. V prípade potreby dosoliť. Okoreniť (bazalka, tymian, štipka čierneho korenia). Kto chce, pridá nasekané vajce.

 
 

Tuniakové cestoviny

celozrnné cestoviny (vretená, mušličky), konzervovaný tuniak, cesnak, malá cibuľa, soľ, tymián, mleté chilli, kečup, syr

Cestoviny uvaríme v slanej vode. Zlejeme a hneď vmiešame tuniaka aj s olejom, aby sa cestoviny nezlepili. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak a koreniny. Polejeme kečupom a posypeme nastrúhaným syrom. Je to veľmi sýte a aromatické jedlo. Kto nemá rád surovú cibuľu, môže si ju predtým opražiť na oleji. Jedlo bude jemnejšie.

 

 

 

Autor: tikaka

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *